Protetik Diş Tedavisi

Online Randevu 7/24 Online sistemimiz üzerinden randevunuzu anında oluşturabilirsiniz.

Mesaj Formu

Başka sorunuz mu var? Aşağıdaki formu kullanarak bize ulaştırabilirsiniz.

Protetik Diş Tedavisi Nedir?

Kaybedilen dişler ve ağız içi çevre dokuların yeniden oluşturularak hastalara kaybetmiş oldukları estetik, fonasyon ve fonksiyonu yeniden kazandırılmasını sağlayan diş hekimliği dalıdır. Hastanın beklentilerine bağlı olarak birçok tedavi seçeneği mevcuttur.

Sıkça Sorulan Sorular

Lamina ve Zirkonyum

Laminalar diş dolgu materyali olan kompozitten ya da protez kaplama materyali olan porselenden yapılabilir. Kompozit laminalar daha çok bonding uygulamaları olarak bilinirler. Her iki uygulamada da diş hazırlıkları minimal de olsa gerekebilir. Dişlerin yüzeyinde 0.1 mm 0.7 mm arasındaki oranlarda düzenlemeler yapılarak, dişlere yaprak ya da takma tırnak inceliğinde uygulanan estetik uygulamalardır.

Laminalar genellikle porselen çeşitleri olan emax sertleştirilmiş porselen veya feldspatik porselen materyallerinden üretilebilir. Sizin için en uygun olan materyal klinik muayenenizde belirlenir.

Diş yüzeylerinde fonksiyona bağlı olarak kimyasal ya da fiziksel aşınmalar, çürükler, çatlak ve kırıklar ile renklenmeler oluşabilir. Bu oluşumlar kompozit restorasyonlar gibi dolgu malzemeleri ile çözülebileceği gibi, porselen laminalar gibi estetik ve uzun ömürlü uygulamalar ile tedavi edilebilir. Yukarıda bahsettiğimiz durumlar haricinde dişlerde beyazlatma ile tatmin edici sonuç alınamayan durumlarda, şekil ve boyut memnuniyetsizliği olan dişlerde, konum bozuklukları başta olmak üzere çapraşık, eğri ya da ayrık dişlerin tedavisinde eğer diş boyut uyumsuzluğu oluşmayacaksa ortodontik tedaviye alternatif olarak ya da destekleyici olması amacıyla kombine uygulamalar yapılabilir.

Porselen lamina dişler hastalarımız için birçok avantaja sahiptir. Diş yüzeylerinde çok minimal hazırlıklar gerektirdiği için dişin yapısal sağlamlığı bozulmamış olur. İşlem süresi kısadır, porselen laminanız bir hafta gibi kısa sürede tamamlanır.

Kompozit bonding uygulamasında zamanla renklenme görülebilir ve sağlamlığı tartışmalıdır ancak porselen laminalarda yiyecek, içecek ve sigara kullanımına bağlı renk değişimi görülmez ve oldukça dayanıklıdır ve dirençlidir.

Porselen laminanız hazırlanmadan önce, mock-up adı verilen prova uygulaması ile gülüşünüzün ön gösterimi yapılabilir. Diş aşınmaları tedavi edilirken kompozit bondingler deforme olabilir ancak porselen laminalar bu tedavi yönteminde daha dayanıklıdır.

Her diş hekimliği uygulamalarının başlangıcında olduğu gibi, lamina yapımı öncesinde de dişi destekleyen kemik ve dişeti dokularının sağlığı değerlendirilmeli, bir hastalık varlığında öncelikle tedavi edilmelidir. Estetik açıdan ise dişeti seviyeleri kontrol edilerek gerekli seviyelemeler yapılmalıdır. Konum bozukluğu mevcut ise, ön uygulama olarak kısa süreli destekleyici ortodontik tedavi gerekebilir. Bu işlemler porselen laminaların başarısını artırmaktadır.

Çenelerde kapanış bozuklukları mevcutsa, laminaların bu kapanış bozukluklarını düzeltmesi tatmin edici sonuçlar vermemektedir. Bu tip durumlarda öncelikle kapanış bozukluğu ortodontik tedavi ile çözülmeli, sonrasında porselen lamina uygulamaları yapılmalıdır.

İleri derecede kemik kaybı ve dişeti çekilmeleri görülen bireylerde yine estetik beklentiyi karşılayamayabileceği için tatmin edici sonuçlar alınamayabilir. Bu durumlar dişeti tedavileri ile desteklenerek çözümlenmelidir.

Öncelikle diş sıkmanın altında yatan etken tespit edilmeli ve ortadan kaldırılmalıdır. Bunu takiben yapılan lamina uygulamaları geceleri takılan koruyucu plak ile desteklenir.

Laminalarınızı ömür boyu ilk günkü gibi kullanabilirsiniz. Ancak çevre dokulardaki değişimler laminalarınızı etkileyebilir dolayısıyla rutin kontrollerinizi altı ayda bir düzenli olarak yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Porselen kaplamalar bir alt yapı üzerine hazırlanır. Bu alt yapı gri renkli ya da beyaz renkli olabilir. Klasik metal destekli porselenlerde bu alt yapı gri olurken zirkonya da beyazdır. Bu beyaz alt yapı ile klasik metal destekli kaplamalara göre daha estetik bir görünüm elde edilebilir. Tek dişe uygulanabildiği gibi diş eksikliklerinde köprü olarak da hazırlanabilir. Bu alt yapı biyolojik olarak metale oranla daha uyumlu olup estetik beklentinin yüksek olmasının dışında Nikel-titanyum gibi metal elementlerine alerjisi olan hastalar için de özellikle tercih edilebilir.

Estetik beklentinin yüksek olduğu ön bölge dişlerde beyaz alt yapı ışık geçirgenliğini de sağladığı için özellikle tercih edilir. Ayrıca arka bölgede yer alan çiğnemede görevli dişlerde de doku dostu olduğu için sıklıkla arka bölgede de tercih edilir.

Zirkonyum kaplamalar ölçü alındıktan sonra ortalama 3 ile 5 gün arasında hazırlanarak ağızda kullanıma hazır hale getirilir. Zirkonyum kaplamalar için 2 seans yeterlidir. Birinci seansta diş için gerekli hazırlıklar yapılır, ölçü alınır ve renk tespit edilir. 2. seansta ise hazırlanan kaplama dişlere ara yapıştırıcı ajan (siman) ile yapıştırılır.

Zirkonya alt yapı ile hazırlanan kaplamalarda renk değişikliği olmaz ancak 6 ayda bir düzenli kontroller ile diş eti gibi çevre dokuların kaplamalarla olan uyumu değerlendirilmeli ve ağız sağlığını korumak için gerekli müdahaleler yapılmalıdır.

Kişiye özel hazırlanan zirkonyum kaplamalar uzun yıllar ağızda kırılma olmaksızın kullanılabilir. Kırılma riski doğal dişlerden daha düşüktür ancak travma ya da kaza sonucu kırılma riski vardır.

Zirkonyum kaplamalar kişiye özel alınan ölçüler baz alınarak dişe tam adapte hazırlanır yapıştırmada kullanılan ajan da bu adaptasyonu güçlendirir. Dolayısıyla çok kolay kolay düşmezler. Ancak diş kuron boyu çok kısa olan dişlerde tutucu alan az olacağı için düşme riski daha yüksektir. Bu dişlerde farklı önlemler alınarak tutuculuk arttırılır.

Gülüş Tasarımı

Gülüş tasarımı, dişlerin çeşitli faktörlerin etkisiyle, şekil, büyüklük ve karşılıklı kapanış bozukluklarını gidermek amacıyla kişiye özel olarak uygulanan tedavi biçimidir. Bu tedavi yöntemi birçok parametrenin bir araya getirildiği bütünsel bakış açısıyla diş hekimliğinin alt branşlarıyla (Ortodonti, protez, cerrahi, endodonti, periodontoloji) değerlendirildiği en genel tedavi planlamasıdır.

Diş boyut uyumsuzlukları durumunda özellikle aralıklı veya çapraşık dişlerin tedavisinde,
Ön dişlerde meydana gelen çürük, kırık ve madde kayıplarında,
Dişlerin karşılıklı kapanışların bozukluklarının giderilmesinde,
Dişlerin renk, şekil ve boyut uyumsuzluklarının giderilmesinde,
Diş görünümünün estetik olarak tatmin etmediği durumlarda,
Pembe estetik açısından dişlerin görünürlüğünün arttırılmasında,
Diş yapısı nedeni ile kendine güven kaybı olan bireylerde,
Daha genç ve estetik görünüm sahibi olmak isteyen bireylerde gülüş tasarımı yapılır.

Gülüş tasarımında cinsiyet, yaş, ten rengi ve yüz şekli gibi temel parametreler dikkate alınarak tasarım yapılır. Diş eti yüksekliği dişlerin form, boyut ve birbiriyle olan (altın oran) oranları, gülüş hattı, üst dudak açısı ve gülündüğü zaman yanak kenarındaki karanlık alanlar vb. alt parametreler de dikkate alınmalıdır.

Kırık, çatlak ya da çürük olan dişlerin tedavisi bonding ya da laminate veneer uygulamalarıyla,

Renk değişiklikleri beyazlatma, laminate veneer, zirkonya ya da full porselen(e-max) kuron uygulamalarıyla,

Aralıklı dişler ortodonti, laminate veneer ya da bonding uygulamalarıyla,

Çapraşık dişler ortodonti ya da laminate veneer uygulamaları ile protetik olarak tedavi edilir.

Diş eksiklikleri durumunda implant ya da protetik tedaviler göz önünde bulundurulur.

Bütün bu olgularda dişeti sağlığının ve dişetinin çevre dokularla olan uyumunun estetik açıdan uygun olması gerekir. Eğer uygun değilse eksiklikleri serbest dişeti grefti uygulamaları ya da kok yüzeyi kapatma işlemleri ile, fazlalık durumunda dişlere gingivektomi adı verilen uygulama ile düzenlenmesi sağlanır.

Gülüş tasarımı için ilk seansta ağız içi ve ağız dışı fotoğraf kayıtları alınır. Hastadan alınan ağız içi ölçüler ve kapanış kayıtları alınır. Hasta bütün istek ve beklentileri şikayetleri öncelikli olmak üzere dinlenir ve hastaya olası durumlar sözel olarak aktarılır. Alınan bütün kayıtlar bir araya getirildikten sonra gülüş tasarımı için bütün parametreler ve hastanın da beklentileri de dikkate alınarak dijital platformda kişiye özel tasarımlar tamamlanır. 3-5 gün arasında mock up adı verilen tedavi sonunda dişlerin nasıl görüneceğine dair oluşturulan taslak hastaya uygulanır.

Aynı zamanda dijital olarak hazırlanan görseller hastayla paylaşılır. Beklentiler ve olasılıklar göz önüne alınarak bu tasarım kabul edilir ya da modifiye edilir. Böylece hasta final uygulama öncesinde yapılan taslak sayesinde tedavi sonucunu tedavi başlangıcında görmüş olur. Bu uygulama hasta iletişiminde yapılacak uygulamaları karşılıklı olarak daha anlaşılır kılar ve iletişim için ortak dilin oluşmasını sağlar.

Gülüş tasarımı genellikle iki seans sürer. Ancak hastanın beklentisi doğrultusunda gerçekleşebilecek ek seanslar gerekebilir. Gülüş tasarımı ile tedavinin süresi karıştırılmamalıdır. Tedavi planlaması gülüş tasarımı ile netleştikten sonra sırasıyla bütün adımlar uygulanarak tamamlanır. Tedavi süresi kişisel olarak farklılık göstermektedir

WhatsApp Bizi Arayın Sizi Arayalım
Düzenle